27.05.11

Як подати заяву в ЗАГС (РАГС)

Так як на купі форумів, купа порад, а детального як подати заяву в ЗАГС я не знайшла, ділюсь своїм досвідом. Для прикладу беру Центральний ЗАГС Києва, що на Перемоги 10 (біля ж/д вокзалу).
Щоб не збивати людей з пантелику, скажу одразу, моєю ціллю було подати заяву і розписатись вдвох. Так як від конвеєрного "церемоніалу" ЗАГСу вирішили відмовитись, і основну весільну гулянку з вінчанням проводити окремо.

Скажу одразу, мене страшенно лякають ЗАГСи і всі ці офіційні моменти реєстрації. Тож коли об 11.30 ми стояли перед помпезною і совковою будівлею центрального ЗАГСу, мене тихенько тіпало.

Тепер інструкція: якщо для вас це вперше, з собою взяти паспорти і знати поштові індекси прописки.

1. Подолати страх і зайти в ЗАГС (вхід не центральний, а зліва, там буде табличка реєстрація шлюбів, чи щось таке).

2. Пройти в кабінет номер 7 і зайняти там чергу. Хоча пар буває і багато, обслуговують швидко і чекати не довше ніж в банку або в офісі МТС на Хрещатику).

3. Віддати паспорти привітній тітонці з 7го кабінету (фактично кабінет в кабінеті, так як спочатку приймальня, де розповідають про додаткові послуги, які може організувати ЗАГС), обрати дату (вам дадуть календар і скажуть що є, на ньому тицьнути і вибрати потрібну годину), отримати дві квитанції для оплати. Подякувати тітонці, вийти з кабінету.

4. З цими квитанціями (на 11 і 0,85 грн + % за послуги банку) піти в касу приватбанку (яка знаходиться позаду, в тій же будівлі ЗАГСу, дуже зручно) оплатити.

5. Повернутись в 7мий кабінет, вмоститись напроти дверей до тітоньки (чергу вже не займати, вас викличуть коли наберуть на комп'ютері заяву).

6. Після запрошення в 7й каб. (не варто тут повернутись спиною і чекати поки торжественно зачитають вашу хфамілію, цікавтесь) підписати заяви, вказати в них які прізвища бажаєте мати після шлюбу, отримати повідомлення про квитанцію на оплату (уже за саму реєстрацію 200-260 грн, тут цифри розходяться). Саму квитанція дають за тиждень до дати самої розписки. Тобто доведеться з отриманою довідкою прийти ще раз, взяти квитанцію, оплатити - і вже з нею приходити на розписку. (бюрократія торжествує). Усьо.

Щодо моїх вражень від ..процесу, я була приємно здивована, так як очікувала гіршого. Персонал привітний, і нічого не впарювали. На сайті про весілля nevesta.ua можна подивитись рейтинг загсів і час прийому і додатково прочитати про те як подати заяву в ЗАГС.

4 коментарі: